zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułeczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wiem, wiem powtarzam się ale drożdżowe wypieki najlepiej mi smakują jeszcze ciepłe. Są nie za bardzo zdrowe ale takie są najsmaczniejsze i już.

Bułeczki z marmoladą

Składniki:

Bułeczki z marmoladą

 

 

  • dodatkowo
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia
  • twarda marmolada

Sposób przygotowania:

Bułeczki z marmoladą
Świeże drożdże wymieszać z dwoma łyżkami mleka, cukru i mąki i zostawić zaczyn do podrośnięcia w ciepłym miejscu.

Resztę przygotowanej mąki, cukru, soli oraz jajka i mleko umieścić w większej misce i zetrzeć do niej masło na tarce o grubych oczkach. Starte masło lepiej rozprowadzi się w cieście. Gdy zaczyn ładnie podrośnie dodać go do miski ze składnikami i za pomocą miksera ręcznego wszystko połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić gładkie ciasto.

Przełożyć je znowu do miski i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodać podrośnięty zaczyn i wszystko wymieszać najlepiej mikserem a potem zagnieść ciasto.

Gdy ciasto ładnie wyrośnie podzielić je na 16 porcji, każdą rozpłaszczyć na dłoni i na środku kłaść po łyżeczce marmolady.

Formować zgrabne bułeczki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia ale zakryte ściereczką.

Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25 minut.

Upieczone posypać cukrem pudrem i wystudzić. Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.