Sposób przygotowania:
Bułeczki z marmoladą
Świeże drożdże wymieszać z dwoma łyżkami mleka, cukru i mąki i zostawić zaczyn do podrośnięcia w ciepłym miejscu.
Resztę przygotowanej mąki, cukru, soli oraz jajka i mleko umieścić w większej misce i zetrzeć do niej masło na tarce o grubych oczkach. Starte masło lepiej rozprowadzi się w cieście. Gdy zaczyn ładnie podrośnie dodać go do miski ze składnikami i za pomocą miksera ręcznego wszystko połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić gładkie ciasto.
Przełożyć je znowu do miski i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodać podrośnięty zaczyn i wszystko wymieszać najlepiej mikserem a potem zagnieść ciasto.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie podzielić je na 16 porcji, każdą rozpłaszczyć na dłoni i na środku kłaść po łyżeczce marmolady.
Formować zgrabne bułeczki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia ale zakryte ściereczką.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem i wystudzić. Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.
Resztę przygotowanej mąki, cukru, soli oraz jajka i mleko umieścić w większej misce i zetrzeć do niej masło na tarce o grubych oczkach. Starte masło lepiej rozprowadzi się w cieście. Gdy zaczyn ładnie podrośnie dodać go do miski ze składnikami i za pomocą miksera ręcznego wszystko połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić gładkie ciasto.
Przełożyć je znowu do miski i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodać podrośnięty zaczyn i wszystko wymieszać najlepiej mikserem a potem zagnieść ciasto.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie podzielić je na 16 porcji, każdą rozpłaszczyć na dłoni i na środku kłaść po łyżeczce marmolady.
Formować zgrabne bułeczki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia ale zakryte ściereczką.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem i wystudzić. Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.