SUPERPRZEPIS

Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną

Fantastyczna drożdżówka! Słodka marmolada, kwaśny rabarbar, chrupiąca kruszonka i puszyste, mięciutkie ciasto. Do tego szklanka mleka i jestem w niebie.
Ciasto dłużej pozostaje świeże, dzięki dodatkowi lecytyny

Składniki:

Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną

Ciasto:

 

Oraz:

  • 200 g marmolady wieloowocowej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • jajko do posmarowania

Kruszonka:

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną

ETAP 1:

Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać lecytynę, odstawić.

Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać lecytynę, odstawić.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać rozczyn, na koniec dodać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

ETAP 2:

Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować w duży prostokąt. Posmarować marmoladą, zostawiając wolne brzegi. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę. Rozsypać równomiernie na marmoladzie.

Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować w duży prostokąt. Posmarować marmoladą, zostawiając wolne brzegi. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę. Rozsypać równomiernie na marmoladzie.

ETAP 3:

Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną
Ciasto zwinąć w rulon, a następnie uformować ślimaka.

Ciasto zwinąć w rulon, a następnie uformować ślimaka.

ETAP 4:

Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytyną
Przełożyć do formy wyścielonej papierem (23cm średnicy), lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 40 minut. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką

Przełożyć do formy wyścielonej papierem (23 cm średnicy), lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 40 minut.
Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do uzyskania kruszonki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce.


Tagi:

jajko jajka