Sposób przygotowania:
Drożdżowy ślimak z rabarbarem i lecytynąETAP 1:
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać lecytynę, odstawić.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać rozczyn, na koniec dodać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
ETAP 2:
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować w duży prostokąt. Posmarować marmoladą, zostawiając wolne brzegi. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę. Rozsypać równomiernie na marmoladzie.
ETAP 3:
Ciasto zwinąć w rulon, a następnie uformować ślimaka.
ETAP 4:
Przełożyć do formy wyścielonej papierem (23 cm średnicy), lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 40 minut.
Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do uzyskania kruszonki).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce.