Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto drozdżowe z budyniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jedno z najprostszycy ciast, smaczne i szybkie

Ciasto drozdżowe z budyniem

Składniki:

Ciasto drozdżowe z budyniem

 

  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyzki oleju
  • 3 łyzki cukru
  • Cukeir waniliowy
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 bydynie śmietankowe
  • 2 l mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drozdżowe z budyniem
W misce tupperware zasypac drożdze cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlac ciepłe mleko z olejem oraz wsypac mąkę. Ciasto wymieszać łopatka tupperware. Lekko posypac maką i zamknąc miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe. Przygotować budynie. Wyłożyć na brytfankę i wylać na ciasto budynie. Piec w 180 st jak ciasto drożdżowe.

Tagi:

jajko jajka mak