Sposób przygotowania:
Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę. Do ubitej masy pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, następnie dodawać żółtka cały czas ubijając.
Masę połączyć delikatnie drewnianą łyżką z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec wolnym strumieniem dodawać olej.
Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu składników masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki.
Na masę ułożyć wydrylowane, umyte i osuszone czereśnie, wciskając je do środka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 35 -40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Masę połączyć delikatnie drewnianą łyżką z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec wolnym strumieniem dodawać olej.
Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu składników masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki.
Na masę ułożyć wydrylowane, umyte i osuszone czereśnie, wciskając je do środka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 35 -40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić a następnie oprószyć cukrem pudrem.
gusia1000
BozenaMatuszczyk