zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Ciasto z czereśniami i pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne sezonowe ciasto z czereśniami. Oczywiście można użyć innych owoców ale takie połączenie jest też super smaczne.

Ciasto z czereśniami i pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z czereśniami i pianką

 

  • ciasto :
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 5 żółtek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • pianka :
  • 5 białek
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szk oleju rzepakowego

 

  • dodatkowo :
  • 2 szk wydrylowanych czereśni
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami i pianką
Składniki ciasta umieścić w robocie z nożami do siekania i połączyć je.

Potem podzielić na dwie części : 3/4 i 1/4.

Tą większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i schować do lodówki na godzinę, mniejszą część włożyć do woreczka i też schować do lodówki.

Po upływie godziny ciasto w blaszce podpiec w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni przez 15 minut.

Wyjąć blaszkę i zabrać się za przygotowanie pianki.

Białka ubić dodając w trakcie ubijania oba cukry, potem dodać budynie i nadal ubijać.

Następnie nadal miksując pianę dolewać maleńkim strumieniem olej.

Po połączeniu piany z olejem wyłożyć piankę na cieście a potem rozsypać wydrylowane i oprószone delikatnie mąką czereśnie.

Na koniec na czereśniach zetrzeć resztę ciasta.

Ciasto piec 35-40 minut w 190 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z czereśniami i pianką
wylepione i schłodzone ciasto podpiec w piekarniku
Ciasto z czereśniami i pianką
na przestudzonym cieście rozłożyć piankę i czereśnie
Ciasto z czereśniami i pianką
na czereśniach zetrzeć resztę ciasta które było w lodówce
Ciasto z czereśniami i pianką
ciasto piec 35-40 minut w 190 stopniach.