Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1390]

Sernik z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam sernik na zimno z czereśniami i galaretką. Sezon na czereśnie w pełni i jak tu nie zrobić pysznego ciasta.

Sernik z czereśniami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z czereśniami

spód sernika:

  • herbatniki - 200 g
  • masło - 100 g

masa serowa:

Wierzch sernika:

  • galaretki malinowe - 2 opak
  • woda gotowana - 700 g

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Sernik z czereśniami
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić.

Herbatniki zmiksować w blenderze, dolać masło, dobrze wymieszać.

Wyłożyć herbatniki zmiksowane na dno formy wymiary tortownicy (26 cm), dobrze docisnąć, odstawić do lodówki.

Czereśnie opłukać, osączyć na sicie, wydrylować.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuścić w gotowanej wodzie, nie gotować, lekko ostudzić.

Ser przełożyć do miksera, dodać wszystkie składniki, zmiksować z żelatyną.

Czereśni trochę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą serową.

Wyłożyć masę na herbatniki, schłodzić w lodówce.

Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.

Pozostałe czereśnie ułożyć na masie serowej, zalać je galaretką, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Sernik z czereśniami
Herbatniki zostały zmiksowane w blenderze
Sernik z czereśniami
Czereśnie opłukane osączone i wydrylowane
Sernik z czereśniami
Wszystkie składniki na masę serową zostały zmiksowane
Sernik z czereśniami
W tortownicy ułożono na herbatnikach masę serową i czereśnie