luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto drozdzowe z jagodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, mieciutkie ciasto drozdzowe z jagodami.

Ciasto drozdzowe z jagodami

Składniki:

Ciasto drozdzowe z jagodami

 

  • 50 gram cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 50 gram miekkiego masla
  • 1 jajko
  • 300 gram maki pszennej
  • 15 gram swiezych drozdzy
  • 3/4 szklanki maslanki lub kefiru
  • skorka starta z 1/2 cytryny
  • 150 gram serka homog.
  • 2 lyzki cukru wanil.
  • 1 lyzka cukru
  • 200 gram jagod (swiezych lub mrozonych)
  • 1 szklanka cukru pudru(na lukier)

Sposób przygotowania:

Ciasto drozdzowe z jagodami
Drozdze dodac do cukru i odczekac az sie rozpuszcza. Do miski wsypac make,sol,dodac maslo,jajko,kefir o temp. pokojowym i rozpuszczone drozdze oraz starta skorke z cytryny. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia(ok.60 min.) Po tym czasie ciasto krotko wyrobic i wylac na mala blaszke lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Serek wymieszac z cukrami i rozsmarowac rownomiernnie na ciescie. Odstawic na 30 min. Po tym czasie na gore ciasta wylozyc jagody. Piec 20-30 min. w temp.190°C. Cukier puder wymieszac z kilkoma lyzkami soku z cytryny (lub woda) i polukrowac jeszcze gorace ciasto.

Tagi:

jajko jajka mak