Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami
1. Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną.
2. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców, następnie wbijamy jajka, dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej masłem lub margaryną o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy owocami. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
5. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i podajemy.
2. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców, następnie wbijamy jajka, dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej masłem lub margaryną o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy owocami. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
5. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i podajemy.