beciaf

beciaf

Kucharz
[Przepisów: 33]

Ciasto drożdżowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trochę inne wydanie ciasta drożdżowego.

Ciasto drożdżowe z orzechami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z orzechami

 

  • Ciasto;
  • 0.5 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag stopionego masła
  • 5 dag cukru
  • Piana;
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • Kruszonka;
  • 10 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 10 dag masła
  • aromat rumowy
  • słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z orzechami
Z podanych składników wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Kiedy wyrośnie zagnieść , podzielić na trzy równe części.Układać kolejno na blasze(30x40cm) wyłożonej pergaminem ; rozwałkowaną jedną część ciasta ,posmarować słoikiem powideł , następna część rozwałkowanego ciasta ,na to białka ubite z cukrem na sztywno i wymieszane z orzechami na to ostatnia część rozwałkowanego ciasta. Całość posypać zagniecioną kruszonką. Piec w 180st.około 45-55 minut(sprawdzając patyczkiem).Ostudzić, można polać lukrem.SMACZNEGO!