jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam mięsne rolady. Ich środek można dowolnie komponować, tak by w rezultacie zachwycały smakiem i wyglądem. W okresie wielkanocnym polecam roladkę kryjącą w środku jajka, a dla nawania wiosennego, zielonego akcentu dodałam do niej groszku.

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym

SKŁADNIKI

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • około 12 przepiórczych jajek,
  • 1 szklanka zielonego, mrożonego groszku,
  • 5 dag sera żółtego,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Przyprawa do pieczeni ,
  • Majeranek,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym

ETAP 1

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym
przygotowujemy zielony groszek

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo około 4 minuty. Ugotowane studzimy i obieramy.

Groszek obsmażamy (na półmiękko) w niewielkiej ilości oleju, przyprawiając do smaku. Gotowy zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym
na polędwiczkę wykładamy część sera i groszku

Umytą i osuszoną polędwiczkę rozkrawamy przez środek. Powstały płat rozbijamy.

W rezultacie powinniśmy otrzymać zgrabny, prostokątny płat mięsa.

Uformowany oprószamy przyprawami do smaku (sól, pieprz, majeranek, przyprawa do pieczeni) i nacieramy olejem.

Na tak przygotowane mięso wykładamy połowę przysmażonego groszku oraz połowę startego sera żółtego.

ETAP 3

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym
folet wykładamy na groszek

Filet z kurczaka rozkrawamy na cienkie płaty (jak na kotleta). Płaty rozbijamy, przyprawiamy i wykładamy na polędwiczkę posypaną groszkiem.

ETAP 4

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym
wykładamy jajka wzdłuż dłuższego boku

Powstałą warstwę mięso drobiowe posypujemy pozostałym serem i groszkiem. Wzdłuż dłuższego brzegu układamy jajka przepiórcze.

ETAP 5

Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczym
formujemy zgrabną roladę

Całość zwijamy, formując roladę. Otrzymaną przewiązujemy dratwą, by w czasie pieczenia zachowała swój kształt. Całość nacieramy olejem i wkładamy do rękawa do pieczenia.

Roladę pieczemy około 1 godzinę w 180°C do miękkości. Gotową podajemy na ciepło lub zimno.