Sposób przygotowania:
Dwukolorowa roladka z jajkiem przepiórczymETAP 1
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo około 4 minuty. Ugotowane studzimy i obieramy.
Groszek obsmażamy (na półmiękko) w niewielkiej ilości oleju, przyprawiając do smaku. Gotowy zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 2
Umytą i osuszoną polędwiczkę rozkrawamy przez środek. Powstały płat rozbijamy.
W rezultacie powinniśmy otrzymać zgrabny, prostokątny płat mięsa.
Uformowany oprószamy przyprawami do smaku (sól, pieprz, majeranek, przyprawa do pieczeni) i nacieramy olejem.
Na tak przygotowane mięso wykładamy połowę przysmażonego groszku oraz połowę startego sera żółtego.
ETAP 3
Filet z kurczaka rozkrawamy na cienkie płaty (jak na kotleta). Płaty rozbijamy, przyprawiamy i wykładamy na polędwiczkę posypaną groszkiem.
ETAP 4
Powstałą warstwę mięso drobiowe posypujemy pozostałym serem i groszkiem. Wzdłuż dłuższego brzegu układamy jajka przepiórcze.
ETAP 5
Całość zwijamy, formując roladę. Otrzymaną przewiązujemy dratwą, by w czasie pieczenia zachowała swój kształt. Całość nacieramy olejem i wkładamy do rękawa do pieczenia.
Roladę pieczemy około 1 godzinę w 180°C do miękkości. Gotową podajemy na ciepło lub zimno.
SylaUla