izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Drożdżówka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie uwielbianego przez większość ciasta drożdżowego z rabarbarem, na który sezon właśnie jest w pełni.

Drożdżówka z rabarbarem

Składniki:

Drożdżówka z rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z rabarbarem

ETAP 1:

Rozkruszone drożdże i szklankę mąki wrzucamy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

ETAP 2:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku. W dużym garnku podgrzewamy (ciągle mieszając) jajka, sól, cukier i cukier wanilinowy. Dosypujemy do tego pozostałą mąkę i mieszamy. Do całości dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dokładamy ciepłą margarynę i wyrabiamy do momentu, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Ciasto, które już wyrosło przekładamy do foremki, która wyścielona jest papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojony na małe kawałki rabarbar. Placek można posypać kruszonką lub cukrem. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto można polać lukrem.

Tagi:

jajko jajka