Sposób przygotowania:
Drożdżówka z rabarbaremETAP 1:
Rozkruszone drożdże i szklankę mąki wrzucamy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
ETAP 2:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. W dużym garnku podgrzewamy (ciągle mieszając) jajka, sól, cukier i cukier wanilinowy. Dosypujemy do tego pozostałą mąkę i mieszamy. Do całości dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dokładamy ciepłą margarynę i wyrabiamy do momentu, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Ciasto, które już wyrosło przekładamy do foremki, która wyścielona jest papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojony na małe kawałki rabarbar. Placek można posypać kruszonką lub cukrem. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto można polać lukrem.