misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 659]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, bardzo delikatne ciasto drożdżowe z kwaskowym rabarbarem, kruszonką i lukrem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe i dla dużych i dla małych

Ciasto drożdżowe z rabarbarem Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

 

  • Składniki:
  • 750 g mąki typ 550
  • 180 g cukru pudru
  • 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 375 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki ekstraktu cytrynowego
  • szczypta soli

 

 

 

  • Lukier:
  • 50 ml mleka
  • cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Drożdże rozdrabniamy do miseczki. Dodajemy cukier ze skórką cytrynową mieszamy. Dodajemy letnie mleko oraz mąkę i dokładnie łączymy. Odstawiamy do ruszenia.

Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Robimy zagłębienie, do którego dajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz ekstrakt cytrynowy. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy mleko wymieszane z masłem. Zarabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto oprószamy niewielką ilością mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Lekko je dociskamy. Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).

Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.

Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Do miseczki dajemy drożdże i mieszamy je z cukrem ze skórką cytrynową
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wymieszane składniki zaczynu odstawiamy do ruszenia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Do miski z mąką i cukrem dodajemy zaczyn, jajko, żółtka i ekstrakt cytrynowy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Po dodaniu pozostałych składników ciasta zarabiamy gładkie ciasto
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wierzch posypujemy niewielką ilością mąki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Odstawiamy do wyrośnięcia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Na cieście układamy rabarbar
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Z mąki, cukru oraz masła robimy kruszonkę
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Pieczemy w 170 st. około 50 minut
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ostudzone ciasto polewamy lukrem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty