Sposób przygotowania:
Drożdżowy z truskawkami
W małej ilości letniego mleka rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, zrobić rowek wbić jajko oraz żółtka, następnie dodać cukier, rozczyn z drożdżami a także resztę mleka. Ciasto wyrabiać ręką, a pod koniec dodać letnią roztopioną margarynę. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie kładziemy go na wysmarowaną blachę i lekko posypujemy bułką tartą.
Na ciasto układamy truskawki. Wszystkie składniki na posypkę dajemy do miski i ręką zagniatamy posypkę, którą posypujemy po truskawkach.
Pieczemy w 180 st około 45-50 min.
Na ciasto układamy truskawki. Wszystkie składniki na posypkę dajemy do miski i ręką zagniatamy posypkę, którą posypujemy po truskawkach.
Pieczemy w 180 st około 45-50 min.