Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Z mąki pszennej, żółtka, masła, cukru waniliowego, cukru kryształu zrobić kruszonkę. Do naczynia wlać 5-6 łyżek ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą pozostałą mąkę, żółtka, pozostałe mleko, cukier, pokrojone na kawałki masło, szczyptę soli. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną brytfannę, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Na ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut.