Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śliwki węgierki można zastąpić innymi owocami.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szkl rodzynek
  • 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20-30 dag śliwek węgierki
  • KRUSZONKA
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdże wymieszać z cukrem, 3-4 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałe mleko, mąkę, żółtka, sól, aromat i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, wlać ostudzone stopione masło, sok z cytryny i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do dwóch małych foremek, odłożyć aby podrosło. Z mąki żółtka, cukru, cukru waniliowego i masła zrobić kruszonkę. Gdy ciasto podrośnie ułożyć wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.