Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy. Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru. Odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ). Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki. Wykładamy na nią ciasto. Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ). Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. KRUSZONKA : Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika. Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.