Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ciasto dwa w jednym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepis znalazłam przed kilku laty w miesięczniku Twoje przepisy posmakował nam ..tzn.. rodzinie i pozostał w moich zbiorach z przepisami

Ciasto dwa w jednym

Składniki:

Ciasto dwa w jednym

 

  • mąka pszenna 1,25 szklanki
  • jajka 3 sztuk
  • cukier 8 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • masa kremowa:

 

  • serek waniliowy homogenizowany 25 dag
  • masło - 10 dag
  • śmietanka kremówka 30% 200 g
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 3 łyżki
  • zapach ananasowy 5 kropli
  • żelatyna 2 łyżki

 

  • dodatkowo

 

  • dżem ciemny 4 łyżki
  • biszkopty podłużne kilka sztuk
  • galaretka cytrynowa 1/2 szklanki
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto dwa w jednym
Przygotowanie ciasta biszkoptowego: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę. Masa kremowa: Kasię zmiksować na puch Śmietanę ubić. Ubitą Kasię połączyć z serkiem, zapachem, żółtkami ubitymi z cukrem oraz ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać. Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta: Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki. Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp) Oblewamy tężejącą galaretką. Zamiast biszkoptów, na dno blaszki możemy upiec biszkopt z 1/2 składników z przepisu biszkoptu na roladę.