Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto dwukolorowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Efektownie wyglądające ciasto

Ciasto dwukolorowe

Składniki:

Ciasto dwukolorowe

 

  • 25 dag margaryna,
  • 1,5 szkl mąka,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 6 szt jajka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto dwukolorowe
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i delikatnie przemieszać. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy. Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 min w temp 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka