Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto z tego, czego jesienią nie brakuje- z dyni.

Ciasto dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 5 jajek
  • 1 szklanka dyni
  • cukier puder
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Dynię po obraniu ze skórki kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, dodajemy 3- 4 łyżki wody i rozgotowujemy, a następnie miksujemy blenderem na mus. Miksujemy ze sobą jaja, margarynę i olej. Dodajemy dynię, a później pozostałe składniki wcześniej wymieszane w misce( oprócz cukru pudru). Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka około 20x 20 cm. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto dyniowe
Z rozgotowanej dyni przygotowujemy szklankę musu.
Ciasto dyniowe
Sypkie składniki mieszamy ze sobą w misce.
Ciasto dyniowe
Jajka miksujemy z olejek i rozpuszczoną margaryną.
Ciasto dyniowe
Na koniec łączymy sypkie składniki z masą.