mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto dyniowe Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczny, puszysty placek, podobny troszkę do marchewkowego ciasta:)

Ciasto dyniowe Mychy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto dyniowe Mychy

 

  • 250 g margaryny lub masła
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 g obranej dyni
  • bułka tarta do formy
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe Mychy
W jednej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dynię ścieram na tarce lub miksuję za pomocą blendera, odciskam na sitku z nadmiaru soku. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ubijając dodaję partiami rozpuszczoną margarynę lub masło i wymieszane suche składniki. Następnie dodaję startą dynię i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok. 1 godziny. Przestudzone ciasto smaruję dżemem i dekoruję kruchym ciastkiem wyciętym na kształt dyni.
Ciasto dyniowe Mychy
Dynię obieram, wydrążam i kroję w kostkę, miksuję za pomocą blendera
Ciasto dyniowe Mychy
Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tortownicy