Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników
CIASTO: Dynię umyłam, przekroiłam, usunęłam miąższ z pestkami i obrałam ze skóry. Pokroiłam w kostkę, zalałam wrzątkiem i ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut). Wodę odlałam, dynię odstawiłam do przestudzenia, a chłodną zmiksowałam. Odważyłam potrzebną ilość, zaś pozostały mus włożyłam do strunowego woreczka i włożyłam do zamrażarki. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odważyłam potrzebną ilość. Masło stopiłam w rondelku, odstawiłam do wystudzenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z przyprawą do piernika. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, i ubiłam na puszysta pianę. Do masy dolałam rozpuszczone masło, zmiksowałam. Dosypałam przesianą mąkę z dodatkami, zmiksowałam na wolnych obrotach. Na koniec dodałam mus z dyni i utartą marchew, wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do tortownicy. Piekłam około 35 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. POLEWA: Do rondelka wlałam kremówkę, dodałam pokruszoną czekoladę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewałam nie przerywając mieszania, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Zestawiłam rondelek z palnika i do letniego płynu, energicznie mieszając, dodałam porcjami serek homogenizowany. Wierzch ciasta ścięłam nożem tak, aby utworzyła się płaska powierzchnia. Gęstniejącą polewę rozprowadziłam na cieście, wyrównałam ją i posypałam płatkami czekoladowymi. Odstawiłam na noc do stężenia polewy.
Cukiereczek13
edytaha
Dziękuję Kasiu :) Ciasto kończyłam późnym wieczorem i nie miałam już siły na jego ozdabianie...
zufikowo
edytaha
Hihi, no tak... na tyle wystarczyło mi zapału :D