edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis znalazłam na ulotce z Lidla i postanowiłam go wypróbować. Jest słodkie, wilgotne i ciekawe w smaku.

Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników

 

  • CIASTO:
  • 30 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni
  • 10 dag drobno utartej marchewki
  • 11 dag masła
  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • POLEWA – można zrobić z podwójnej porcji, dać grubszą warstwę i obsmarować boki ciasta:
  • 25 ml kremówki UHT 30%
  • 5 dag białej czekolady
  • 7 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • DO POSYPANIA:
  • czekoladowe płatki

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników
CIASTO: Dynię umyłam, przekroiłam, usunęłam miąższ z pestkami i obrałam ze skóry. Pokroiłam w kostkę, zalałam wrzątkiem i ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut). Wodę odlałam, dynię odstawiłam do przestudzenia, a chłodną zmiksowałam. Odważyłam potrzebną ilość, zaś pozostały mus włożyłam do strunowego woreczka i włożyłam do zamrażarki. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odważyłam potrzebną ilość. Masło stopiłam w rondelku, odstawiłam do wystudzenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z przyprawą do piernika. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, i ubiłam na puszysta pianę. Do masy dolałam rozpuszczone masło, zmiksowałam. Dosypałam przesianą mąkę z dodatkami, zmiksowałam na wolnych obrotach. Na koniec dodałam mus z dyni i utartą marchew, wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do tortownicy. Piekłam około 35 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. POLEWA: Do rondelka wlałam kremówkę, dodałam pokruszoną czekoladę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewałam nie przerywając mieszania, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Zestawiłam rondelek z palnika i do letniego płynu, energicznie mieszając, dodałam porcjami serek homogenizowany. Wierzch ciasta ścięłam nożem tak, aby utworzyła się płaska powierzchnia. Gęstniejącą polewę rozprowadziłam na cieście, wyrównałam ją i posypałam płatkami czekoladowymi. Odstawiłam na noc do stężenia polewy.
Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników
Do ubitych na pianę jajek dodałam stopione masło i przesianą mąkę z dodatkami.
Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników
Wymieszałam z musem z dyni i utartą marchewką.
Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników
Przygotowane ciasto przełożyłam do wyłożonej papierem tortownicy.
Ciasto dyniowo-marchewkowe Mistrza Cukierników
Upieczone ciasto odstawiłam do calkowitego wystudzenia.