Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z dynią i morelą
Rozczyn: do miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz ok 50 ml mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać ze sobą( u mnie mikser). Ciasto nie będzie bardzo elastyczne, może być odrobinę klejące.
Czystą miskę wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić do momentu aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Dynię obrać , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę niesłonego masła. Dodać dynię, cukier i podsmażać.
Po ok 5 minutach dodać morele. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Ostudzić i zblendować.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę/blat i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować lub rozciągnąć palcami( ja tak robię :)). Nałożyć mus dyniowy zawinąć dłuższą częścią i kroić w wałeczki grubości ok 5 cm. Układać zawinięte ciasto na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Pomiędzy zostawiać ok 1 cm odstępy, ciasto jeszcze wyrośnie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Czystą miskę wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić do momentu aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Dynię obrać , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę niesłonego masła. Dodać dynię, cukier i podsmażać.
Po ok 5 minutach dodać morele. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Ostudzić i zblendować.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę/blat i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować lub rozciągnąć palcami( ja tak robię :)). Nałożyć mus dyniowy zawinąć dłuższą częścią i kroić w wałeczki grubości ok 5 cm. Układać zawinięte ciasto na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Pomiędzy zostawiać ok 1 cm odstępy, ciasto jeszcze wyrośnie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego:)