agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto drożdżowe z dynią i morelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sezon na dynię w pełni. Dynia idealnie sprawdza się jako dodatek do deserów. przepyszne połączenie z morelą. Gorąco polecam.

Ciasto drożdżowe z dynią i morelą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z dynią i morelą

ciasto

mus

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z dynią i morelą
Rozczyn: do miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz ok 50 ml mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać ze sobą( u mnie mikser). Ciasto nie będzie bardzo elastyczne, może być odrobinę klejące.

Czystą miskę wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić do momentu aż podwoi objętość.

W tym czasie przygotować farsz. Dynię obrać , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę niesłonego masła. Dodać dynię, cukier i podsmażać.

Po ok 5 minutach dodać morele. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Ostudzić i zblendować.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę/blat i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować lub rozciągnąć palcami( ja tak robię :)). Nałożyć mus dyniowy zawinąć dłuższą częścią i kroić w wałeczki grubości ok 5 cm. Układać zawinięte ciasto na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Pomiędzy zostawiać ok 1 cm odstępy, ciasto jeszcze wyrośnie.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego:) 
Ciasto drożdżowe z dynią i morelą
Dynię obrać i pokroić w kostkę, podsmazyć na łyżce masła
Ciasto drożdżowe z dynią i morelą
Przygotować ciasto drożdzowe i odstawić do wyrośnięcia
Ciasto drożdżowe z dynią i morelą
ciasto rozwałkować i nałożyć mus z dyni i moreli
Ciasto drożdżowe z dynią i morelą
ciasto zwijać dłuższą częścią i pokroić
Ciasto drożdżowe z dynią i morelą
kawałki ciasta ukłądac na blaszce w małych odstępach