frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Malinowe gofry z dżemem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne śniadanie jakie można przygotować dosyć szybko. Wypiek nie pochłania dużo czasu i dekoracja również.

Malinowe gofry z dżemem i śmietaną  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Malinowe gofry z dżemem i śmietaną

 

  • mąka 1,5 -2 szklanek
  • mleko 1,5 szklanki
  • cukier puder 2-3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sól szczypta
  • cukier waniliowy
  • jajka 2 szt.
  • olej 1/2 szklanki
  • dżem dowolny smak
  • śmietana 30 % 250 ml

Sposób przygotowania:

Malinowe gofry z dżemem i śmietaną
Do miseczki lub do kielicha blendera lub miksera wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Wlać mleko, dodać cukier waniliowy, sól i cukier puder, wymieszać. 

Wlać olej i wbić jajka, zmiksować mikserem. Ciasto ma myć trochę gęściejsze od naleśnikowego. 

Wkłady w gofrownicy posmarować olejem i rozgrzać, następnie wlewać ciasto i upiec gofry. 

Upieczone posmarować dżemem dowolnym i bitą śmietaną, udekorować malinami. 
Mlinowe gofry z dżemem i śmietaną
Wymieszać mąkę,jajka, mleko i reszt składników mikserem
Mlinowe gofry z dżemem i śmietaną
Wlewać przygotowane ciasto na foremki gofrownicy wcześniej rozgrzane
Mlinowe gofry z dżemem i śmietaną
Usmażyć gofry na wysmarowanej gofrownicy na ustalony czas i wyjąć na talerzyki

Tagi:

deser gofry