Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Skromnie przyznam, że jestem dumna z tego sernika, gdyż naprawdę smakuje obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy, a jednocześnie idealnie zwarty.

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone

Składniki:

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone

Tortownica o średnicy 22 cm, masa:

  • 250 serka mascarpone
  • 400g śmietany 30%
  • 1/2 szklanki pulpy z marakui (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)

Spód:

  • 250g kruchych ciastek w czekoladzie
  • 50g masła/margaryny

Wierzch:

  • 1 galaretka na 375 ml (u mnie smak cytryny i limonki) (*)
  • 150 ml wody
  • 225 ml pulpy z marakui

Sposób przygotowania:

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone

Spód:

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone
Ciasteczka nie muszą być dokładnie pokruszone.

Ciastka z miękkim bądź rozpuszczonym masłem dokładnie wymieszać w malakserze, a nastęnie wklepać w dno formy.

Masa:

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone
Masę na sernik należy jak najkrócej mieszać.

Pulpę z marakui odcedzić, aby pozbyć się pestek.
Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Powstałą masę umieścić na spodzie z ciastek.

Pieczenie:

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone
Sernik nalezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Galaretka:

Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarpone
Najlpiej, aby galaretka była kwaskowata, np. cytrynowa.

Galaretkę rozmieszać w 150 ml gorącej wody, lekko ostudzić, a następnie połączyć z pulpą z marakui bez pestek. Całość przelać na wierzch schłodzonego sernika. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.

(*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody i dodać 300 ml pulpy. Ewentualnie użyć połowę galaretki i zastosować proporcje - 90 ml wody oraz 160 ml pulpy.