Sposób przygotowania:
Sernik marakuja z galaretką pieczony z mascarponeSpód:
Ciastka z miękkim bądź rozpuszczonym masłem dokładnie wymieszać w malakserze, a nastęnie wklepać w dno formy.
Masa:
Pulpę z marakui odcedzić, aby pozbyć się pestek.
Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Powstałą masę umieścić na spodzie z ciastek.
Pieczenie:
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Galaretka:
Galaretkę rozmieszać w 150 ml gorącej wody, lekko ostudzić, a następnie połączyć z pulpą z marakui bez pestek. Całość przelać na wierzch schłodzonego sernika. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.
(*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody i dodać 300 ml pulpy. Ewentualnie użyć połowę galaretki i zastosować proporcje - 90 ml wody oraz 160 ml pulpy.