WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2018]

Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto o wdzięcznych nazwach takich jak dyskoteka, kryształek czy śmietanowiec. Ciasto na ciemnym biszkopcie z wkładką ze śmietany i kolorowych galaretek.

Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie) Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)

Biszkopt:

Masa:

  • 3 galaretki w różnych kolorach (np. żółtka, zielona i czerwona)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150ml wody

Polewa:

  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać powoli cukier i ubijać dalej do jego rozpuszczenia się. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą pianą. Przelać do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić pokroić na dwa blaty. Jeden blat zostawić w tortownicy.

Galaretki rozpuścić każdą oddzielnie w szklance wody i wystudzić. Zostawić do stężenia i pokroić na małe kawałki/kostkę. Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać mieszając do rozpuszczenia. Wystudzić.

Zimną śmietanę ubić ze śmietan fixami i cukrem waniliowym. Zmiksować z żelatyną. Wsypać pokrojone galaretki, szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, obciążyć z wierzchu talerzem i schłodzić.

Śmietanę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Polać ciasto i posypać posypką.

Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)
Ciasto dyskoteka po schłodzeniu i wyjęciu z formy
Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)
Ciasto po złożeniu i schłodzeniu polane czekoladą
Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)
Pokrojone drobno galaretki dodane do ubitej śmietany
Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)
Śmietana 30% ubita z cukrem i śmietan fixami i zmiksowana z żelatyną
Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)
Pierwszy blat biszkoptu ułożony w tortownicy