Sposób przygotowania:
Ciasto dyskoteka (kryształek na biszkopcie)ETAP 1:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać powoli cukier i ubijać dalej do jego rozpuszczenia się. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą pianą. Przelać do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia na dnie. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić pokroić na dwa blaty. Jeden blat zostawić w tortownicy.
Galaretki rozpuścić każdą oddzielnie w szklance wody i wystudzić. Zostawić do stężenia i pokroić na małe kawałki/kostkę. Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać mieszając do rozpuszczenia. Wystudzić.
Zimną śmietanę ubić ze śmietan fixami i cukrem waniliowym. Zmiksować z żelatyną. Wsypać pokrojone galaretki, szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, obciążyć z wierzchu talerzem i schłodzić.
Śmietanę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Polać ciasto i posypać posypką.
lukrowanepierniczki
robaczek