Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Piernik przekładany galaretką i masą budyniową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przy tym wypieku musimy zarezerwować nieco więcej czasu, ale trud się opłaca. Ciasto smakuje wyśmienicie.

Piernik przekładany galaretką i masą budyniową

Składniki:

Piernik przekładany galaretką i masą budyniową

na ciasto piernikowe

  • 350 g maki pszennej
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 30 g cukru waniliowego
  • 30 g przypraw do piernika
  • 30 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 5 jajek

na masę budyniową

  • 750 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 120 g budyniu waniliowego
  • 4 żółtka

na galaretkę wiśniową

  • 400 g wiśni mrożonych
  • 120 g galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany galaretką i masą budyniową
Ciasto na piernik: Masło rozpuszczam wraz z cukrem i kakao. Studzę. Jajka ubijam z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przestudzone masło. Ubijam. Dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy do piernika. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy.

Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie waniliowe i żółtka. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka. Gotuję do zgęstnienia i powstania budyniu. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaję partiami zimny budyń.

Galaretka wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Lekko gotuję. Miksuję na gładką masę. Dodaję galaretki wiśniowe. Mieszam.

Na pierwszym blacie smaruję połowę masy budyniowej. Na masie budyniowej układam galaretkę wiśniową. Na galaretce smaruję pozostałą masę budyniową. Układam drugi blat ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.