sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kryształek na budyniowym biszkopcie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Druga odsłona pysznego ciasta na zimno. W połączeniu z budyniowym biszkoptem oraz startą czekoladą smakuje rewelacyjnie. Mocno owocowe galaretki przełamują słodycz. Dobierając inne smaki możemy stworzyć dowolną kompozycję barw i aromatów.

Kryształek na budyniowym biszkopcie

Składniki:

Kryształek na budyniowym biszkopcie

Biszkopt (20 x 20 cm)

  • 5 jajek
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 3 galaretki (gruszkowa, poziomowa, truskawkowa)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • woda

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Kryształek na budyniowym biszkopcie
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następie żółtka. Budyń wsypujemy do szklanki (250 ml) i dodajemy kakao oraz tyle mąki, aby ją dopełnić. (Jej ilość uzależniona jest od wielkości łyżki.) Dosypujemy proszek.

Zawartość szklanki miksujemy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy i pieczemy około 30 minut w 165 stopniach ( góra + dół + termoobieg). Studzimy. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe kroimy w drobną kostkę. Ostygnięty biszkopt władamy ponownie do formy.

Żeby masa śmietanowa nie spływała, przestrzeń między ciastem a brzegiem blaszki wypełniamy folią aluminiową. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodajemy pokrojone galaretki. Całość dokładnie mieszamy razem z żelatyną. Masę wylewamy na biszkopt. Białą czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach a mleczną na drobniejszych. Posypujemy wierz ciasta najpierw jasnymi wiórkami a potem brązowymi.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.