reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto "Kryształek"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na poprawę nastroju dzisiaj przepis na delikatne i proste ciasto z galaretkami. Ciacho idealne dla dzieci, ale nie tylko.

Ciasto "Kryształek"

Składniki:

Ciasto "Kryształek"

 

  • Składniki na blachę 24x37 cm

 

 

  • Ciasto

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 8 łyżek oleju

 

  • 8 łyżek wody

 

 

  • Masa

 

  • 2 różne galaretki- u mnie jagodowa i brzoskwiniowa - przygotowane dzień wcześniej

 

  • 1 galaretka cytrynowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Kryształek"

ciasto

Ciasto "Kryształek"
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

Ciasto pieczemy tak jak biszkopt- oddzielamy białka od żółtek

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo, bez przerywania ubijania dodajemy cukier i ucieramy

przez kilka minut.

Następnie dodajemy po jednym żółtku..

Gdy mamy już jednolitą masę, wyłączamy robota i dalej mieszamy już szpatułką lub drewnianą łyżką

Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, a na końcu wodę i olej.

Całość delikatnie,ale dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

pieczenie ciasta

Ciasto "Kryształek"
ciasto przelewamy na blaszke i wyrównujemy górę

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

Pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka.

Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier i studzimy.

Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty.

galaretki

Ciasto "Kryształek"

Galaretki dzień wcześniej rozpuszczamy, każdą osobno w 1/2 l wrzątku i rozlewamy na talerze-a dokładnie 1 galaretka 2 talerze.

Stężałą kroimy w kosteczkę

masa śmietanowa

Ciasto "Kryształek"
ważna jest kolejność dodawania galaretek,

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy

Śmietanę ubijamy, dodajemy skórkę z cytryny i pokrojone galaretki.

Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową wymieszaną z sokiem z cytryny.

Ważna jest kolejność, zimna śmietana z galaretką bardzo szybko tężeje i jest potem problem z wyłożeniem jej na ciasto.

Masę przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.

Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem