Sposób przygotowania:
Ciasto "Kryształek"ciasto
Ciasto pieczemy tak jak biszkopt- oddzielamy białka od żółtek
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo, bez przerywania ubijania dodajemy cukier i ucieramy
przez kilka minut.
Następnie dodajemy po jednym żółtku..
Gdy mamy już jednolitą masę, wyłączamy robota i dalej mieszamy już szpatułką lub drewnianą łyżką
Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, a na końcu wodę i olej.
Całość delikatnie,ale dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
pieczenie ciasta
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka.
Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier i studzimy.
Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty.
galaretki
Galaretki dzień wcześniej rozpuszczamy, każdą osobno w 1/2 l wrzątku i rozlewamy na talerze-a dokładnie 1 galaretka 2 talerze.
Stężałą kroimy w kosteczkę
masa śmietanowa
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy
Śmietanę ubijamy, dodajemy skórkę z cytryny i pokrojone galaretki.
Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową wymieszaną z sokiem z cytryny.
Ważna jest kolejność, zimna śmietana z galaretką bardzo szybko tężeje i jest potem problem z wyłożeniem jej na ciasto.
Masę przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy.
Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem