BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik śmietankowy, który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny i puszysty. Po prostu rozpływa się w ustach i trudno mu się oprzeć.

Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie

 

  • herbatniki 160 g,
  • masło 230 g,
  • karob 3 łyżki,
  • twaróg trzykrotnie mielony 1 kg,
  • cukier według uznania,
  • jajka 5 szt,
  • budyń śmietankowy 1 op,
  • śmietana 30 % 300 ml,
  • polewa mleczna1 op,
  • polewa deserowa 1 op,

Sposób przygotowania:

Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Herbatniki włożyć do woreczka, rozdrobnić na miał czyli na piasek przy pomocy wałka.

Śmietanę 30 % dobrze schłodzić w lodówce.

Do pokruszonych herbatników dodać karob i płynne masło, dokładnie zagnieść. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać żółtka, porcjami twaróg i na koniec budyń śmietankowy. W osobnych miseczkach ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dobrze schłodzoną śmietanę 30 %. Ubite białka i śmietanę połączyć z masą serową.

Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy , włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik polać gotową polewa czekoladową deserową i mleczną.

Polewę włożyć do gorącej wody i rozpuścić.

Zamiast kakao użyłam karob.
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Sernik śmietankowy po przekrojeniu czeka na domowników
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Herbatniki włożyć do woreczka ,a następnie rozkruszyć na miał czyli piasek wałkiem
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Do rozkruszonych herbatników dodać karob i rozpuszczone płynne masło, dokładnie zagnieść
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Gotową masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
W większej misce utrzeć cukier z masłem na puszystą masę
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Do masy dodawać żółtka , twaróg i na koniec budyń
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , śmietanę również ubić na sztywno
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Ubitą śmietanę oraz ubite białka połączyć z masą serową
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Przełożyć masę na ciasteczkowy spód
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 - 170 stopni
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Piec około 90 minut, po upieczeniu udekorować polewa czekoladową