Sposób przygotowania:
Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
Herbatniki włożyć do woreczka, rozdrobnić na miał czyli na piasek przy pomocy wałka.
Śmietanę 30 % dobrze schłodzić w lodówce.
Do pokruszonych herbatników dodać karob i płynne masło, dokładnie zagnieść. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać żółtka, porcjami twaróg i na koniec budyń śmietankowy. W osobnych miseczkach ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dobrze schłodzoną śmietanę 30 %. Ubite białka i śmietanę połączyć z masą serową.
Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy , włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik polać gotową polewa czekoladową deserową i mleczną.
Polewę włożyć do gorącej wody i rozpuścić.
Zamiast kakao użyłam karob.
Śmietanę 30 % dobrze schłodzić w lodówce.
Do pokruszonych herbatników dodać karob i płynne masło, dokładnie zagnieść. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać żółtka, porcjami twaróg i na koniec budyń śmietankowy. W osobnych miseczkach ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dobrze schłodzoną śmietanę 30 %. Ubite białka i śmietanę połączyć z masą serową.
Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy , włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik polać gotową polewa czekoladową deserową i mleczną.
Polewę włożyć do gorącej wody i rozpuścić.
Zamiast kakao użyłam karob.
robaczek