eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto Eli z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne ciasto z jabłkami.

Ciasto Eli z jabłkami

Składniki:

Ciasto Eli z jabłkami

 

  • Ciasto
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Piana
  • 5 białek
  • 2 kisiele zielone
  • 1 szklanka cukru

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Eli z jabłkami
Zagnieść kruche ciasto.1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w ćwiartki i póżniej na plasterki.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suche kisiele i dalej ubijać.Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć jabłka,ubitą pianę z kisielem i na wierzch potrzeć ciasto z zamrażalnika.Piec około 45 minut w temp.180 stopni C.Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!