Sposób przygotowania:
Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec wlewamy olej i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką.
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy jasne ciasto, na górę wykładamy ciasto z kakao.
Śliwki obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki. Dzielimy na mniejsze piórka, układamy na cieście.
Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy wierzch ciasta.
Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy.
Masa;
Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na ciasto.
Polewa;
Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko,dobrze mieszamy trzepaczką, nie gotujemy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec wlewamy olej i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką.
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy jasne ciasto, na górę wykładamy ciasto z kakao.
Śliwki obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki. Dzielimy na mniejsze piórka, układamy na cieście.
Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy wierzch ciasta.
Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy.
Masa;
Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na ciasto.
Polewa;
Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko,dobrze mieszamy trzepaczką, nie gotujemy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego