gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto z nutą świątecznego zapachu cynamonu. Polecam wypróbowanie przepisu. Idealne na Święta.

Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką

 

Masa;

  • budyń waniliowy w proszku (40 g),
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 g masła.

Polewa;

Sposób przygotowania:

Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec wlewamy olej i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką.

Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy jasne ciasto, na górę wykładamy ciasto z kakao.

Śliwki obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki. Dzielimy na mniejsze piórka, układamy na cieście.

Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy wierzch ciasta.

Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Studzimy.

Masa;

Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę wykładamy na ciasto.

Polewa;

Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko,dobrze mieszamy trzepaczką, nie gotujemy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce.

Smacznego
Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką
Dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie szpatułką.
Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Ciasto fale dunaju z cynamonem i śliwką
Śliwki obieramy ze skórki i pozbywamy się pestki. Dzielimy na mniejsze piórka, układamy na cieście.