Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Fale Dunaju z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Fale Dunaju z brzoskwiniami- idealny deser do porannej kawy. Ciasto , które ucieszy niejedno podniebienie, ponieważ jest przepyszne.

Fale Dunaju z brzoskwiniami

Składniki:

Fale Dunaju z brzoskwiniami

Ciasto:

Krem budyniowy:

Polewa:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z brzoskwiniami

Przygotowanie ciasta

Fale Dunaju z brzoskwiniami
Wszystkie składniki ciasta utrzeć. Na końcu dodać ubite białka.

Ciasto: Margarynę razem z cukrem i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z części dodać kakao oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.

Wykładanie ciasta na blaszkę

Fale Dunaju z brzoskwiniami
Na blaszkę wyłożyć najpierw jasne ciasto, a potem ciemne.

Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Wyrównać.

Układanie owoców na cieście

Fale Dunaju z brzoskwiniami
Pokrojone brzoskwinie ułożyć na cieście. Ciasto upiec.

Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście, lekko docisnąć. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie kremu

Fale Dunaju z brzoskwiniami
Ugotować budyń. Następnie utrzeć go z masłem i cukrem pudrem. Krem wyłożyć na ciasto.

Krem budyniowy: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Wymieszaną masę wlać do gotującego się mleka. Gotować 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ziemny budyń. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.

Polewa: Wszystkie składniki polewy przełożyć do garnka. Zagotować cały czas mieszając. Chwilę przestudzić. Polewę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy cienkie pasy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.