Sposób przygotowania:
Fale Dunaju z brzoskwiniamiPrzygotowanie ciasta
Ciasto: Margarynę razem z cukrem i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z części dodać kakao oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Wykładanie ciasta na blaszkę
Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Wyrównać.
Układanie owoców na cieście
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć na cieście, lekko docisnąć. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowanie kremu
Krem budyniowy: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Wymieszaną masę wlać do gotującego się mleka. Gotować 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ziemny budyń. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.
Polewa: Wszystkie składniki polewy przełożyć do garnka. Zagotować cały czas mieszając. Chwilę przestudzić. Polewę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy cienkie pasy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.