Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1010]

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto z owocami i kremem budyniowym. W maju w takim cieście mogą znaleźć się np. truskawki i rabarbar.

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabarbarem

Na ciasto:

Na krem:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 150 g masła
  • cukier puder - ilość według uznania

Owoce:

Sposób przygotowania:

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabarbarem

Przygotowanie ciasta

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabaebarem
Przygotowujemy ciasto, które podzielimy na 2 połówki

Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym żółtku, miksując. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy.

Na koniec dodajemy pianę z białek, miksując delikatnie.

ETAP 2:

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabaebarem
Do połowy ciasta dodajemy kakao i mleko, miksujemy

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy kakao i mleko, miksujemy.
Do natłuszczonej blachy przekładamy jasne ciasto, a na nie wylewamy ciemne ciasto.

ETAP 3:

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabaebarem
Na ciasto kakaowe wykładamy owoce i wciskamy je w ciasto

Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Nieco ponad połowę truskawek odkładamy na bok (wykorzystamy je na wierzch ciasta), resztę kroimy w grubsze plasterki.

Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki.

Rabarbar i truskawki układamy na ciemnym cieście i wciskamy je w ciasto.

Przygotowanie kremu

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabaebarem
Przygotowujemy krem z budyniu waniliowego i masła

Budyń rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka podgrzewamy, dodajemy rozpuszczony w mleku budyń i gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Naczynie z budyniem przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia.

Masło miksujemy na puch. Porcjami dodajemy budyń, miksując. Dodajemy cukier puder według uznania, miksujemy.

Wyłożenie kremu i dekoracja

Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabaebarem
Na upieczone ciasto wykładamy budyń i truskawki

Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy.
Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i układamy je na kremie.

Tagi:

deser