Sposób przygotowania:
Ciasto fale Dunaju z truskawkami i rabarbaremPrzygotowanie ciasta
Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym żółtku, miksując. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
Na koniec dodajemy pianę z białek, miksując delikatnie.
ETAP 2:
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy kakao i mleko, miksujemy.
Do natłuszczonej blachy przekładamy jasne ciasto, a na nie wylewamy ciemne ciasto.
ETAP 3:
Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Nieco ponad połowę truskawek odkładamy na bok (wykorzystamy je na wierzch ciasta), resztę kroimy w grubsze plasterki.
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki.
Rabarbar i truskawki układamy na ciemnym cieście i wciskamy je w ciasto.
Przygotowanie kremu
Budyń rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka podgrzewamy, dodajemy rozpuszczony w mleku budyń i gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Naczynie z budyniem przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia.
Masło miksujemy na puch. Porcjami dodajemy budyń, miksując. Dodajemy cukier puder według uznania, miksujemy.
Wyłożenie kremu i dekoracja
Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy.
Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i układamy je na kremie.