Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Fale Dunaju z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fale Dunaju z wiśniami to ciasto, które przywołuje u mnie miłe wspomnienia. Upiekłam je pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni.

Fale Dunaju z wiśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fale Dunaju z wiśniami

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • do ciasta ciemnego
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

 

  • krem:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy słodzony opcjonalnie cukier
  • 250 g masła

 

  • dodatkowo:
  • drylowane wiśnie (wiśnie z kompotu słoik 700 ml) + 2 łyżki mąki
  • kakao i płatki czekolady

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z wiśniami
Margarynę ucieramy do białości, dodajemy porcjami cukier z cukrem waniliowym stale miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do ciasta - mieszamy.

Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko - miksujemy. Blachę wykładamy papierem, wykładamy jasne ciasto, następne ciemne. Wiśnie oprószamy mąką, układamy na cieście. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Krem:

Budyń gotujemy na gęsto (powinien być słodki) studzimy. Masło ucieramy dodając porcjami budyń. Krem wykładamy na zimne ciasto. Oprószamy kakaem oraz płatkami czekolady.

Wstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki. Smacznego.
Fale Dunaju z wiśniami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto
Fale Dunaju z wiśniami
jasną część ciasta wykładamy jako pierwszą
Fale Dunaju z wiśniami
na jasne ciasto wykładamy ciemną część ciasto
Fale Dunaju z wiśniami
następnie układamy wiśnie - pieczemy w nagrzanym piekarniku
Fale Dunaju z wiśniami
przygotowujemy krem wykładamy na ciasto, dekorujemy, wstawiamy do lodówki