Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1542]

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To ciasto piekłam pierwszy raz, a przepis mam już od wielu, wielu lat. Nie ukrywam, że ciasto wyszło pyszne, takie w sam raz.Idealne do popołudniowej kawki lub dla gości. Bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami

Składniki:

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • kilka jabłek
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Żółtka, cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, chwilę ucieramy.

Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm 25 cm.

Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, układamy rzędami na cieście.

Pieczenie:

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami
Przygotowane ciasto pieczemy i studzimy.

Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.

Przygotowanie masy:

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami
Z podanych składników przygotowujemy masę.

W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) , chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy.

Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.

Przełożenie ciasta:

Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkami
Nastepnie na ciasto wykładamy masę i czekoladę.

Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na noc. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą. Podajemy.

Rady:
Szklanki do odmierzania użyłam o pojemności 250 ml.