Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Fale Dunaju'' z jabłkamiPrzygotowanie ciasta:
Żółtka, cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, chwilę ucieramy.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm 25 cm.
Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, układamy rzędami na cieście.
Pieczenie:
Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie masy:
W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) , chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy.
Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.
Przełożenie ciasta:
Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na noc. Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą. Podajemy.
Rady:
Szklanki do odmierzania użyłam o pojemności 250 ml.
zbysiowa
Babeczka35
Polecam wypróbować,z jabłkami jest pyszne:)