Sposób przygotowania:
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami
Ciasto: Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Wymieszać mąkę z proszkiem i po łyżce wsypywać do ucieranej masy. Podzielić masę na połowę, do jednej części dać 2 łyżki mleka, a do drugiej 2 łyżki kakao. Ciasto jasne wyłożyć na blachę do pieczenia, a na nią wyłożyć ciasto ciemne. Delikatnie wmieszać w jasne ciasto robiąc fale. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Wiśnie osuszyć. Powkładać jabłka z wiśniami w ciasto. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok .30-40 minut, sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Krem: Budyń ugotować na gęsto. Masło zmiksować na puch z cukrem. Do utartej margaryny dodać 2 żółtka. Do maślanej masy dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na gładko. Krem budyniowy i wyłożyć na wystudzone ciasto. Polewa czekoladowa: Masło stopić w garnku dodając kakao, cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować polewę, aż będzie miała gęstą konsystencję. Lekko przestudzoną polać ciasto z kremem, a wierzch udekorować posypką cukrową.
Krem: Budyń ugotować na gęsto. Masło zmiksować na puch z cukrem. Do utartej margaryny dodać 2 żółtka. Do maślanej masy dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na gładko. Krem budyniowy i wyłożyć na wystudzone ciasto. Polewa czekoladowa: Masło stopić w garnku dodając kakao, cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować polewę, aż będzie miała gęstą konsystencję. Lekko przestudzoną polać ciasto z kremem, a wierzch udekorować posypką cukrową.