Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjne Fale Dunaju wzbogaca smak soczystych wiśni i jabłek.

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

Składniki:

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • 6 łyżek cukru
  • budyń waniliowy
  • Polewa:
  • 5 dag masła
  • 3 łyżeczki wody
  • 3 łyżeczki kakao
  • Dodatkowo:
  • ok.1 kg jabłek
  • 1 szklanka wiśni
  • opakowanie posypki cukrowej

Sposób przygotowania:

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami
Ciasto:  Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Wymieszać mąkę z proszkiem i po łyżce wsypywać do ucieranej masy. Podzielić masę na połowę, do jednej części dać 2 łyżki mleka, a do drugiej 2 łyżki kakao.            Ciasto jasne wyłożyć na blachę do pieczenia, a na nią wyłożyć ciasto ciemne. Delikatnie wmieszać w jasne ciasto robiąc fale. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Wiśnie osuszyć. Powkładać jabłka z wiśniami w ciasto.              Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok .30-40 minut, sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe. 

Krem:  Budyń ugotować na gęsto. Masło zmiksować na puch z cukrem.       Do utartej margaryny dodać 2 żółtka. Do maślanej masy dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na gładko. Krem budyniowy i wyłożyć na wystudzone ciasto.                                                                                                                           Polewa czekoladowa:  Masło stopić w garnku dodając kakao, cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować polewę, aż będzie miała gęstą konsystencję. Lekko przestudzoną polać ciasto z kremem, a wierzch udekorować posypką cukrową.