szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

ciasto filo z bryndzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto filo z owczym serem jest znakomitym przykładem kuchni bałkańskiej

ciasto filo z bryndzą

Składniki:

ciasto filo z bryndzą

 

  • 200 gram ciasta filo
  • 4 jajka
  • 200 gram bryndzy
  • 1 jogurt naturalny
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 5 łyżek stopionego masła

Sposób przygotowania:

ciasto filo z bryndzą
Ciasto filo , otworzyć i nakryć wilgotną ściereczką.Blachę do pieczenia nasmarować tłuszczem.Bryndzę rozkruszyć i dodac do jogurtu ,wbić jajko i wlać wodę mineralną.Dokładnie razem wymieszać.Ciasto rozdzielic na pojedyńcze plastry i układać na nasmarowanej tłuszczem blaszcze do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozprowadzić łyżką mieszankę serowo-jajeczną.Ciasto nakłuc widelcem i polać roztopionym masłe.Piec w piekarniku nagrzanym do ok 200 stopni przez ok pół godziny.Po tym czasie wyjąć, ostudzić i pokroić na kawałki