senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ciasto francuskie szybko i na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy wpadną niespodziewani goście a nie bardzo mamy czym ich poczęstować ten deser jest niezastąpiony. Robi się go łatwo i szybko !

Ciasto francuskie szybko i na słodko

Składniki:

Ciasto francuskie szybko i na słodko

 

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego (dostępne w większości marketów),
  • ćwiartka jabłka,
  • połówka brzoskwini (najlepiej z puszki),
  • budyń (należy przygotować tak jak na opakowaniu używając jednak mniej mleka i więcej cukru),
  • marmolada,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • cukier kryształ.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie szybko i na słodko
Gotowe ciasto francuskie (najlepiej schłodzone) nadziewamy kawałkami jabłek (można również dodać cynamon do jabłka), gotowym budyniem na którym układamy brzoskwinie, marmoladą lub czymkolwiek co akurat mamy w domu.
Ciasto można składać lub kłaść owoce bezpośrednio na wyciętym kawałku. Można zawijać rogaliki lub robić ślimaczki. Alby zrobić ślimaczka należy pas ciasta złożyć w obu stron do środka, później jeszcze raz i jeszcze, i kroić niewielkie paseczki. Płat przed złożeniem można posmarować budyniem lub marmoladą.
Gotowe ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st przed ok 10 minut.