szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto francuskie z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Napoleonka z ciasta francuskiego i masy budyniowej. Znalezione gdzies w internecie, pyszne, szybkie i niedrogie ciacho.

Ciasto francuskie z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z masą budyniową

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy (niesłodzone)
  • 0,5 l mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z masą budyniową
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Nalezy pilnować aby ciasto miało złoty kolor, ale nie przypaliło się. Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje dolewamy budynie, mieszamy. Gdy masa budyniowa przestygnie wykłądamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na ok godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto francuskie z masą budyniową
Potrzebujemy mleko, ciasto francuskie i budynie.
Ciasto francuskie z masą budyniową
Mleko mieszamy z cukrem, a osobno budynie
Ciasto francuskie z masą budyniową
Na płat ciasta francuskiego nakładamy masę budyniową.
Ciasto francuskie z masą budyniową
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego.