pat-ka

pat-ka

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ciasto francuskie ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super przekąska. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto francuskie ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie ze szpinakiem
Masło z odrobiną oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy liście szpinaku i dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Odcedzamy nadmiar wody, następnie dodajemy rozdrobniony ser feta i dusimy przez chwilę cały czas mieszając. Przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż wystygnie. Następnie wycinamy z ciasta francuskiego spore kwadraty lub kółka, nakładamy ok. 2-3 łyżek farszu i sklejamy po bokach, formując pierożki. Smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aż się ciacho zrumieni. Temperatura ok.170 stopni.-piekarnik nie musi być nagrzany. Smacznego :)