zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

SUPERPRZEPIS

Góra lodowa - pyszne ciasto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest smaczne, ładnie się prezentuje i idealne dosłownie na każdą okazję. Ja z uwagi na to, że ciasto jest też dla dzieci kawę zastąpiłam herbatą. Ale oczywiście możecie przygotować wersję kawową.

Góra lodowa - pyszne ciasto Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Góra lodowa - pyszne ciasto

 

  • Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 1 szk mąki tortowej
  • 3/4 szk cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa :
  • 750 ml mleka 3,2 %
  • 2 budynie waniliowe ( 2 po 40 g )
  • 1/3 szk cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

 

  • Polewa z mleka w proszku :
  • 200 g masła
  • 1/4 szk cukru
  • 1/2 szk wody
  • 2 szk mleka w proszku
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

 

  • Dodatkowo :
  • ok. 200 g okrągłych biszkoptów
  • 1 szk herbaty do nasączenia ( jeśli ciasta nie jedzą dzieci można dać kawę )
  • 2 łyżki wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Góra lodowa - pyszne ciasto
Na początek blaszkę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Potem mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Następnie białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić i pod koniec ubijania dodawać do białek porcjami cukier.

Gdy piana jest już gotowa dodawać po jednym żółtku. i mieszać

Potem dodawać porcjami mąkę i delikatnie połączyć.

Gotową masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika, piec 35 minut.

Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

Garnek przelać zimną wodą i wlać 2 szklanki mleka a potem zagotować.

W reszcie wymieszać cukier, budynie i żółtka.

Gdy mleko już się zagotuje wlać przygotowaną mieszankę i gotować do zgęstnienia aby nie było grudek.

Budyń zakryć folią spożywczą dokładnie i wystudzić.

Masło utrzeć na puch i dodając porcjami budyń wymieszać gładką masę.

Pierwszy placek umieścić w foremce ( zostawiając papier do pieczenia co ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).

Placek nasączyć go herbatą lub kawą i wyłożyć na placek połowę masy.

Położyć drugi placek, nasączyć go i znów wyłożyć masę.

Na masie powtykać połówki biszkoptów przecięciem do dołu.

Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia.

Wodę, masło i cukier zagotować w rondelku.

Potem dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

Gotową podzielić polewę na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao.

Obie polewy dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i polać je obiema polewami.

Na sam koniec posypać wiórkami czekoladowymi.

Ciasto wstawić na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.



( Przepisów na wersję tego ciasta jest wiele ale mnie zainspirowała Bernika z Kulinarnego Pamiętnika. )
Góra lodowa - pyszne ciasto
pierwszy placek położyć w blaszce i nasączyć
Góra lodowa - pyszne ciasto
na placku rozłożyć część masy i wyrównać
Góra lodowa - pyszne ciasto
masę zakryć drugim plackiem i też go nasączyć
Góra lodowa - pyszne ciasto
rozłożyć resztę masy i powtykać połówki biszkoptów
Góra lodowa - pyszne ciasto
na koniec polać ciasto polewami i schłodzić

Tagi:

ciasto deser