Sposób przygotowania:
Góra lodowa - pyszne ciasto
Na początek blaszkę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Potem mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Następnie białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić i pod koniec ubijania dodawać do białek porcjami cukier.
Gdy piana jest już gotowa dodawać po jednym żółtku. i mieszać
Potem dodawać porcjami mąkę i delikatnie połączyć.
Gotową masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika, piec 35 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
Garnek przelać zimną wodą i wlać 2 szklanki mleka a potem zagotować.
W reszcie wymieszać cukier, budynie i żółtka.
Gdy mleko już się zagotuje wlać przygotowaną mieszankę i gotować do zgęstnienia aby nie było grudek.
Budyń zakryć folią spożywczą dokładnie i wystudzić.
Masło utrzeć na puch i dodając porcjami budyń wymieszać gładką masę.
Pierwszy placek umieścić w foremce ( zostawiając papier do pieczenia co ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Placek nasączyć go herbatą lub kawą i wyłożyć na placek połowę masy.
Położyć drugi placek, nasączyć go i znów wyłożyć masę.
Na masie powtykać połówki biszkoptów przecięciem do dołu.
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia.
Wodę, masło i cukier zagotować w rondelku.
Potem dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Gotową podzielić polewę na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao.
Obie polewy dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i polać je obiema polewami.
Na sam koniec posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.
( Przepisów na wersję tego ciasta jest wiele ale mnie zainspirowała Bernika z Kulinarnego Pamiętnika. )
Potem mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Następnie białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić i pod koniec ubijania dodawać do białek porcjami cukier.
Gdy piana jest już gotowa dodawać po jednym żółtku. i mieszać
Potem dodawać porcjami mąkę i delikatnie połączyć.
Gotową masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika, piec 35 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
Garnek przelać zimną wodą i wlać 2 szklanki mleka a potem zagotować.
W reszcie wymieszać cukier, budynie i żółtka.
Gdy mleko już się zagotuje wlać przygotowaną mieszankę i gotować do zgęstnienia aby nie było grudek.
Budyń zakryć folią spożywczą dokładnie i wystudzić.
Masło utrzeć na puch i dodając porcjami budyń wymieszać gładką masę.
Pierwszy placek umieścić w foremce ( zostawiając papier do pieczenia co ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Placek nasączyć go herbatą lub kawą i wyłożyć na placek połowę masy.
Położyć drugi placek, nasączyć go i znów wyłożyć masę.
Na masie powtykać połówki biszkoptów przecięciem do dołu.
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki do schłodzenia.
Wodę, masło i cukier zagotować w rondelku.
Potem dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Gotową podzielić polewę na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao.
Obie polewy dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i polać je obiema polewami.
Na sam koniec posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.
( Przepisów na wersję tego ciasta jest wiele ale mnie zainspirowała Bernika z Kulinarnego Pamiętnika. )
cherry
SylaUla
zewa
Dziękuję ale ciacha niestety już nie ma :)
zewa
Dziękuję