mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto grapefruitowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekkie, orzeźwiające, ciasto biszkoptowe nasączone naparem herbacianym, przykryte kremem śmietanowo-waniliowym i plastrami grapefruita;)

Ciasto grapefruitowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto grapefruitowe

 

 

  • Poncz:
  • 1 saszetka herbaty Earl Grey
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • plasterek cytryny

 

  • Krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

 

  • Wierzch:
  • 2 duże grapefruity
  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto grapefruitowe
Najpierw przygotowuję biszkopt: Białka oddzielam starannie od żółtek. Oddzielone białka ubijam za pomocą miksera ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodaję do piany cukier i dalej miksuję. Do sztywnej piany wbijam po jednym żółtku i dalej ubijam. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do ubitych jajek z cukrem i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Masę przelewam na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę, której dno wyścielone jest folią aluminiową. Piekę ok. 20 minut w nagrzanym do 170*C piekarniku. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietanę miksuję z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodaję aromat cytrynowy do smaku. Na konie dodaję do kremu ostudzoną i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Upieczony i ostudzony biszkopt nasączam chłodnym ponczem przygotowanym z naparu herbaty z plasterkiem cytryny i cukrem. Na biszkopt kładę delikatnie tężejący krem. Grapefruity obieram ze skórki i błonek, po czym kroję w półplasterki i układam dekoracyjnie na powierzchni kremu. Owoce zalewam lekko tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu. Ciasto wstawiam do lodówki w celu schłodzenia.
Ciasto grapefruitowe
Masę na biszkopt wylewam do tortownicy wyłożonej folią
Ciasto grapefruitowe
Po upieczeniu biszkopt nasączam posłodzoną herbatą
Ciasto grapefruitowe
Wykładam na biszkopt krem śmietanowy, wyrównuję
Ciasto grapefruitowe
NA wierzchu układam plastry obranego grapefruita