Sposób przygotowania:
Ciasto grapefruitowe
Najpierw przygotowuję biszkopt: Białka oddzielam starannie od żółtek. Oddzielone białka ubijam za pomocą miksera ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodaję do piany cukier i dalej miksuję. Do sztywnej piany wbijam po jednym żółtku i dalej ubijam. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do ubitych jajek z cukrem i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Masę przelewam na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę, której dno wyścielone jest folią aluminiową. Piekę ok. 20 minut w nagrzanym do 170*C piekarniku. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietanę miksuję z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodaję aromat cytrynowy do smaku. Na konie dodaję do kremu ostudzoną i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Upieczony i ostudzony biszkopt nasączam chłodnym ponczem przygotowanym z naparu herbaty z plasterkiem cytryny i cukrem. Na biszkopt kładę delikatnie tężejący krem. Grapefruity obieram ze skórki i błonek, po czym kroję w półplasterki i układam dekoracyjnie na powierzchni kremu. Owoce zalewam lekko tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu. Ciasto wstawiam do lodówki w celu schłodzenia.