Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe 4
Z przesianej mąki ,jaja , żółtka , masła , cukru , cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche cisto. Uformować z niego kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem ułożyć rozwałkowane ciasto , formując wysoki brzeg. Nakłuć widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni Celsjusza. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelowa. Gruszki obrać ze skórki i przekroić na połówki ( usunąć gniazda nasienne) , ponacinać wzdłuż i rozłożyć na cieście. Ze śmietany , jaj i cukru ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. POLECAM JEST PYSZNE
marietta
marietta
marietta