Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe z nutellą
Gruszki umyć, obrać i 3 sztuki pokroić w kostkę. 10 dag czekolady drobno posiekać. Masło dokładnie utrzeć , powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę startą z połowy cytryny. Do utartej masy dodać jajka i razem zmiksować.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do miski i powoli dodawać do utartej masy. Do utartego ciasta dodać pokrojone gruszki i posiekaną czekoladę. Tortownicę wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 80 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej Wystudzone ciasto polać posmarować rozpuszczoną czekoladą, pozostawić za ściągnięcia.
Śmietanę ubić razem z nutellą . Wierzch toru udekorować gruszkami, śmietaną z nutellą, pistacjami i migdałami.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do miski i powoli dodawać do utartej masy. Do utartego ciasta dodać pokrojone gruszki i posiekaną czekoladę. Tortownicę wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 80 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej Wystudzone ciasto polać posmarować rozpuszczoną czekoladą, pozostawić za ściągnięcia.
Śmietanę ubić razem z nutellą . Wierzch toru udekorować gruszkami, śmietaną z nutellą, pistacjami i migdałami.