Sposób przygotowania:
Kolorowe ciasto z seremETAP 1:
Tłuszcz z cukrem pudrem ucierać na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku.
ETAP 2:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ucierając połączyć z powstałą masą.
ETAP 3:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać ze szpinakiem i 2 łyżkami mąki.
ETAP 4:
Drugą część ciasta połączyć z przesianym kakao.
ETAP 5:
A trzecią część wymieszać z makiem i aromatem migdałowym. Każde ciasto oddzielnie upiec w formie o średnicy 25 cm. Piec około 15-17 minut w temp 180 stopni.
ETAP 6:
Przemielony biały ser, serek mascarpone, masło i cukier puder włożyć do garnka z grubym dnem. Bardzo powoli podgrzewać do rozpuszczenia. Budyń rozpuścić w mleku, dodać ziarenka wanilii, połączyć z serem i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
ETAP 7:
W formie ułożyć kakaowy blat, wylać połowę kremu, przykryć blatem ze szpinakiem, lekko docisnąć. Następnie wylać pozostały krem i przykryć blatem makowym. Tak przygotowane ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin.
ETAP 8:
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier, śmietankę i spirytus do smaku, wymieszać. Oblać ciasto, ozdobić.