A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Ciasto Helcia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

ciasto w sam raz na niedzielę ostatkową

Ciasto Helcia

Składniki:

Ciasto Helcia

 

  • CIASTO:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe
  • MASA SEROWA:
  • 0,5 kostki miękkiej margaryny
  • 0,5 szkl.cukru
  • 4 serki waniliowe
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • budyń śmietankowy
  • DODATKOWO:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto Helcia
Zagnieść ciasto i wyłożyć na dużą prostokątną blaszkę.Ugotować budynie,gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować,odstawić do przestudzenia.Margarynę utrzeć z cukrem,stale mieszając dodajemy naprzemiennie serek waniliowy i żółtka.Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i całą masę dokładnie rozsmarowujemy na zimnym budyniu.Pieczemy w 180* przez 40 minut.Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową i osypujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego.