zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Ciasto herbatnik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z herbatnikami, które prezentuje się bardzo efektownie

Ciasto herbatnik

Składniki:

Ciasto herbatnik

 

  • Spód:
  • 500 gram mąki
  • 1 opkowanie proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 14 dag masła
  • 12 dag cukru

 

  • Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 12 dag cukru
  • 6 jajek
  • 6 dag mąki
  • opakowanie cukru waniliowego lub aromat waniliowy

 

  • Góra:
  • 4-5 paczek zwykłych herbatników (zależy od wielkości paczki)
  • 2 czekolady mleczne lub polewa czekoladowa
  • ukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto herbatnik
Spód:
W makutrze ucieramy dokładnie masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy 2 całe jajka, a następnie 2 same żółtka. Wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, wlewamy po trochę mleka i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wykładamy na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Takim ciastem wykładamy dużą blaszkę. Wkładamy do lodówki. Zabieramy się za krem.

Krem:
Na mały ogień stawiamy garnek, wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka cały czas mieszająć. Następnie wsypujemy cukier, mąkę, oraz cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego. Mieszamy lekko podgrzewając tak, aby rozpuścić wszystkie składniki, oraz aby powastała gęsta masa. Wtedy możemy zdjąć garnek z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy masa ostygnie łączymy ją delikatnie z białkami. Wyciągamy z lodówki blaszkę z ciastem, wykładamy równo nasz krem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut (Po 15 min. najlepiej sprawdzać patyczkiem) w 170 C. Ciasto wyciągamy z piekarnika, od razu na górze wykładamy równo herbatniki. Czekoladę lub polewę rozpuszczamy na parze. Polewamy nią herbatniki. Odczekajmy aż ciasto odparuje i włóżmy je do lodówki. Kiedy czekolada lub polewa całkowicie się schłodzi posypujemy cukrem pudrem.