iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto ma inny i świetny naprawdę smak. Jest na kruchym smacznym spodzie. A aromat imbiru jest świetny.

Ciasto imbirowe

Składniki:

Ciasto imbirowe

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu,
  • 1 cm posiekanego świeżego korzenia imbiru.
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • barwnik spożywczy różowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto imbirowe
Miksujemy wszystkie składniki (oprócz miodu), dodajemy na końcu miód i delikatnie mieszamy go z masą, masę przekładamy do nasmarowanej formy prostokątnej i pieczemy 1 godzinę w temp. 170 stopni, wyjmujemy ciasto i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i 1/4 masy barwimy na różowo, wykładamy na ciasto masę białą, dekorujemy masą różową. Wstawiamy do lodówki. 

Tagi:

jajko jajka