SUPERPRZEPIS

Ciasto imbirowe z marchewką

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto imbirowe z marchewką Więcej zdjęć (5)

Ciasto z dodatkiem świeżego imbiru, budyniem i masą marchwiową

Składniki:

Ciasto imbirowe z marchewką

 

  • margaryna 25 dag
  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • żółtko 4 sztuki
  • imbir starty, świeży 1 łyżka
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • mleko 0,5 litra
  • marchew 1,5 kg
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • cukier do smaku
  • olejek pomarańczowy 1 sztuka
  • galaretka pomarańczowa 1 sztuka
  • sok z pomarańczy 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto imbirowe z marchewką
Przesiać mąkę , zrobić wgłębienie i dodać żółtka, cukier puder, starty imbir oraz margarynę, szybko zagnieść cisto. Zawinąć w folię i pozostawić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość formy i nakłuć widelcem. Budyń przygotować tak jak jest napisane na opakowaniu i wylać na ciasto, równomiernie rozsmarować. Ciasto z budyniem wstawić na 35 minut do piekarnika na 180 stopni. Obraną marchew zetrzeć, przełożyć do rondla i dolać sok pomarańczowy. Dusić do miękkości marchwi. Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i cukier do smaku. Wymieszać i wsypać galaretkę do gorącej masy. Dobrze wymieszać i przełożyć masę na upieczone ciasto, równomiernie rozprowadzić . Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto imbirowe z marchewką
ciasto rozwałkować na wielkość formy i nakłuć widelcem.
Ciasto imbirowe z marchewką
. Budyń przygotować tak jak jest napisane na opakowaniu i wylać na ciasto, równomiernie rozsmarować.
Ciasto imbirowe z marchewką
Obraną marchew zetrzeć, przełożyć do rondla i dolać sok pomarańczowy. Dusić do miękkości marchwi. Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i cukier do smaku.
Ciasto imbirowe z marchewką
przełożyć masę na upieczone ciasto, równomiernie rozprowadzić

Tagi:

marchewka