Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkoweETAP 1:
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Ciasto chłodzimy.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, przekładamy do rondla, wlewamy sok z cytryny oraz szklankę wody, dodajemy też rodzynki i cukier.
Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance wody i suchą galaretkę.
Gdy masa jest gęsta to odstawiamy. Połowę ciasto rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach 25 cm długości, wykładamy masę.
Następnie drugą część ciasta należy rozwałkować. Następnie wycinać paski. Dekoracyjnie rozkładamy paski tworząc kratkę.
Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.