iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasto jest pełne smaków i aromatów, jest proste wykonaniu i szybko się je robi. Moja rodzina uwielbia.

Ciasto jabłkowe

Składniki:

Ciasto jabłkowe

Spody

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,

Masa

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe

ETAP 1:

Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Ciasto chłodzimy.

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, przekładamy do rondla, wlewamy sok z cytryny oraz szklankę wody, dodajemy też rodzynki i cukier.

Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance wody i suchą galaretkę.

Gdy masa jest gęsta to odstawiamy. Połowę ciasto rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach 25 cm długości, wykładamy masę.

Następnie drugą część ciasta należy rozwałkować. Następnie wycinać paski. Dekoracyjnie rozkładamy paski tworząc kratkę.

Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.